Korlátok

Korlátok

Tervezünk és készítünk különböző stílusú kültéri és beltéri korlátokat. Akár acélból, horganyzott vagy festett kivitelben, kovácsolt, vagy kovácsolt elemekből, rozsdamentes anyagból (inox) akár fával kombinálva is.

A lépcsőkhöz tartozó különféle anyagú, színű, formájú korlátok a lakás stílusához idomulva hozzájárulnak az otthon harmóniájának megteremtéséhez. Kiválasztásuknál ugyanakkor figyelembe kell venni a biztonságot is. Amennyiben gyermekek vannak, érdemes átgondolni, hogy a vízszintesen futó és könnyedén mászható huzalkorlátok helyett válasszuk esetleg biztonsági üveg korlátot, vagy függőleges pálcás korlátot. A korlátrendszerek ezért mindig egyedi igények, elképzelések alapján valósulnak meg.

  1. Rozsdamentes acél (Inox) korlátok
  2. Kovácsolt vas korlátok
  3. Modern acél korlátok

1. ROZSDAMENTES ACÉL (INOX) KORLÁTOK

Rozsdamentes acélból (más néven inox acél, inox a francia inoxydable szóból) készítünk kültéri és beltéri korlátokat, melyek remekül kombinálhatók akár a belsőépítészetben is üveggel, vagy akár fával. A korlát választásakor több szempontot is érdemes figyelembe vennünk a kényelem és biztonság érdekében.  Az inox  anyagból készült korlát minimális karbantartást igényel az egyéb fém, vagy fa korlátokhoz képest. Elég, ha időközönként tisztítószeres puha textiliával áttöröljük. Megfontolandó a vízszintes pálcákat függőlegesekre váltani, ha gyermekek vannak a lakásban, mivel a vízszintes  pálcák könnyebben mászhatók. De a biztonsági üvegbetét is nagyszerű megoldás lehet.

Rozsdamentes korlát vízszintes huzalkorláttal

A lépcsőtömböt könnyeddé teszi a vékony huzalokkal áttetszővé tett, kikönnyített korlát.

Rozsdamentes korlát vízszintes pálcakorláttal

A fa lépcsőlapokkal és a kőfallal kombinált korlát letisztult vonalaival díszít és időtálló, esztétikus megoldás.

Rozsdamentes korlát fa kézfutóval

fával kombinált inox anyag harmonikus, mégis modern lakásbelsőt eredményez.

Rozsdamentes korlát üveg betéttel kültérre, beltérre

A korlátoszlopok közé rögzített biztonsági tejüveg elemek nem csupán a lezárásról gndoskodnak, hanem kevésbé lehet betekinteni az üveg mögé. Kültéri rozsdamentes korlát esetén, amennyiben a korlát közelében esetleg téli havazások, jegesedés során a csúszásgátlás végett sózó, vagy egyéb maró anyagot használunk, érdemes az erősebb, saválló inox anyagot választani.

Rozsdamentes térelválasztó kordon

Izléses és stabil térelválasztó elem lehet kültérben is.

 

2. KOVÁCSOLTVAS KORLÁTOK

Vas lépcsőkorlát, ívesre kovácsolt kézfutóval

A vas kézfutó a lépcső íves vonalát követi így vált impozáns díszévé a lépcsőháznak.

Finom rusztikus kovácsoltvas korlát

Egy frissen felújított régi házhoz – ahol nagyon nagy jelentősége volt a régi stílusú enteriőr visszaállításának – készítettük a korlátot. A megrendelő kérése az volt, hogy egyszerű, a régi vidéki élet formavilágát tükröző korlát készüljön. A korlát pontosan követi a lépcső ívét.
(Ausztria – Schönherrn)

Íves beltéri lépcsőkorlát

Előre gyártott kovácsolt pálcákból készült korlát. A lépcső vonalát pontosan leutánzó ívre gyártott kézvezetővel. Egyszerű és mégis rendkívül harmonikus teret teremtett. Igazolja azt az aranyszabályt, hogy a kevesebb néha több.
(Ausztria – Erdwegen)

Kovácsolt elemekből épült korlát fa, illetve fém kézfutóval

Könnyed szellős korlátok, melyet egy helyen a biztonsági üveg padlózatú galéria tesz még átláthatóbbá.

Díszes kovácsolt korlát

A rusztikus ívelt korlátdíszek nemes eleganciával töltik meg a teret.

Kosaras pálcákkal díszeített korlát

Egyszerű, természetes függőleges pálcájú biztonsági korlát.

Díszes kültéri kovácsolt korlátok

A függőleges kovácsolt pálcák széles tárházából lehet választani. Kültérre horganyzott festett felület javasolt az időtállóság érdekében.
(Vas megye – Bozsok)

Galéria korlát

Egy galéria körül és az odavezető lépcső mellett épített korlát. Festett és antikolt felületkezeléssel, saját magunk által készített elemekből.
(Vas megye – Kőszeg)

 

3. MODERN ACÉL KORLÁTOK

Egyszerű, letiszult vonalú modern vas korlátok

Egyszerű függőleges, vagy vízszintes pálcákkal, drótsordonyokkal, illetve üveg, vagy rácsos mezőkkel díszített korlátok különbözőségének csupán a fantázia szab határt.